dilluns, 24 de novembre del 2008

MAGDALENES DE NATA

Als meus fills els encanten les magdalenes per esmorzar.Estic fent proves per trobar les magdelenes perfectes.

Aquestes les he tret, com no, de mundorecetas, d'una forera que es diu Iabaroni.Avui les he fet, ja us en diré el resultat.

Ingredients:

350 gr de farina
250 gr de sucre
250 gr d'oli
100 gr de nata
4 ous
1 sobre (10 gr) de llevat quimic (tipus royal)
ratlladura de llimona.


Preparació:

En thermomix.Posar la papallona al vas i posar-hi el sucre i els ous.Batre a 37 º , 7 min. vel 3.

Quan acabi el temps, afegir la ratlladura de llimona al gust de cada un( jo li he posat essència de vainilla per que avui no tenia llimones), treiem la Tª i programem 6 min a vel 3.

Afegirem l'oli i la nata i programarem 6 min a vel. 2. Ara treurem la papallona i afegirem amb cura la farina i el llevat prèviament tamisats:primer li donarem unes voltes amb la espatula, despres programarem 5 segons a vel 6 (és important no pasar-se d'aquest temps)i finalment acabem de barrejar un altre cop amb la espátula.

Deixem reposar la massa 10 min. mentre preparem els motllos.

Jo he utilitzat els papers especials per magdalenes, però els he posat dins dels motllos que tinc per fer flams, per evitar que amb el pes de la massa, s'obri massa el paperet i perdi la forma caracteristica de les magdalenes.Ho veureu clar en la següent foto.







Cal omplir només les 3/4 parts del paper.
Posarem sucre pel damunt de la massa i les deixem reposar uns 10 min (mentre s'escalfa el forn fins a 230º).
Posarem les madalenes al forn i en aquest punt baixarem la Tª a 210º.Les deixem coure fins que estiguin doredetes.



Un cop tretes del motllo del flam queden així






Després de haver-les tastat, hem decidit que estan boníssimes.....de 24, ja només ens en queden 14.

De totes maneres intentaré provar-ne d'altres...si més no per comparar....

dijous, 20 de novembre del 2008

TARTA DE POMA

Aquesta és la tarta de poma més fàcil que he fet fins ara, només us dic que en realitat no l'he feta jo, sinó el meu fill de 10 anys mentre jo feia un arròs.

La recepta l'he tret de mundorecetas, el forum al qual en sóc molt aficionada, doncs es presenten moltes receptes, de tots tipus , i totes molt apetitoses.Val a dir que les foreres tenen una gràcia especial amb la càmara....fan unes fotos ....de revista gastronòmica!!!

Aquesta recepta en concret és de cracky.

Els ingredients:

1 got de farina
1 got de llet
1 got de sucre
2 ous
1 kg de pomes
melmelada per abrillantar (el got que jo he utilitzat és el de nocilla)

Preparació:

En thermomix posarem les pomes (menys una que guardarem per decorar) pelades i tallades a quarts i triturar 1 min a vel 5. Afegir la resta d' ingredients i barrejar a vel 3 ,15 seg.
Posar la barreja en un motllo untat de mantega o folrat amb paper de cuina i adornarem amb la poma que teníem reservada, pelada i tallada a llenques. Coure al forn a 180º, aprox. 1 h.
La prova per saber si está cuita és punxar-la amb un escuradents. Si surt net és que ja està cuita.
Quan surt del forn i encara tèbia, la pintarem amb melmelada de préssec o albercoc , diluida amb una mica de aigua, a fi de abrillantar-la.Deixar refredar del tot.
Jo per abrillantar utilitzo un producte especial, de la marca "VAHINÉ", però només el trobo a Andorra. Si podem deixar la tarta a la nevera unes hores, millora la textura, doncs queda una mica més compacte.


En preparació tradicional, cal posar la poma amb la resta dels ingredients amb una batedora (tipus túrmix) i triturar fins que tingui una textura de crema fina. La resta igual.

Aquí una foto del tall, per que veieu la textura cremosa de l'interior.


A nosaltres ens ha agradat molt, sobretot als nens que són molt i molt golafres.A més a més el meu fill va disfrutar de poder-la fer pràcticament ell sòl.

diumenge, 16 de novembre del 2008

RISSOTTO DE BOLETS I FOIE-GRASS

Avui hem dinat un Rissotto de bolets amb foie-grass, plat únic, doncs és força contundent alhora que deliciós.L'hem acompanyat d'una amanida.









La veritat és que els rissotos tenen varies aventatges, ja que sempre queden igual de bons, són molt fàcils de fer, no es fan malbé quan es remenen, sino al contrari, com més remenats són més cremosos queden, y tenen infinitat de variants.




Jo ja n'havia fet abans de rissotto de bolets, la variant que he introduit avui és el foie-grass , i he de dir que li pega fantásticament bé.


Els ingredients:

(Jo l'he fet per a cinc persones)


500 gr d'arròs

2 l. de brou de pollastre

500 gr de barreja de bolets (congelats)

3 echalotes o escalunyes grans

(sino tenim echalotes, posarem 1 ceba gran i 2 grans d'all)

150 gr de foie-grass

100 gr de formatge parmesà ratllat


En primer lloc, posarem a sofregir les echalotes picades amb oli d'oliva, i quan estiguin transparents hi afegirem els bolets congelats.Deixarem fer a poc a poc fins que es beguin la seva aigua.
Arribat aquest punt hem de posar-hi el foie-grass i anar-lo desfent a foc baixet fins que quedi fet una crema, afegim l'arròs i donem unes voltes.Ara es tracta d'anar afegint el brou bullint, de mica en mica, mentre que es va remenant, per aconseguir que vagi deixant el midó i quedi molt cremós.
Jo no he utilitzat tot el brou.L'he anat tastant fins que ha quedat cuit al punt que ens agrada a nosaltres,i en aquest moment s'hi afegeix la meitat del formatge parmesà, donem unes voltes i el deixem reposar 5 min.
Al moment de servir al plat, s'hi efegeix una mica de parmesà ratllat pel damunt.

divendres, 14 de novembre del 2008

PIZZA

Avui és divendres.Desde fa anys a casa els divendres es menja pizza per sopar.Motius? doncs perque és l'ultim dia laborable de la semana,perque estem tots molt cansats, perque trobem la cuina neta i val la pena no embrutar-la gaire i així es recull després en un moment, i perque....ens encanta!!!!Estem tota la semana esperant el sopar del divendres, petits i grans.

En alguna època les compravem fetes, només per escalfar 10 min. al forn.Després vaig descobrir unes bases que vénen cuites, que es diuen "piades" (són italianes) i nosaltres les farcim al gust, ja que en Jordi, el meu marit, hi té una gràcia especial. Els nens diuen que les fa tan bones que han batejat casa nostra com a "pizzeria Giorgio".
Desde que tinc la thermomix molts dies fem nosaltres les bases també (Això va en funció dels meus horaris de la feina, ja que no sempre ens dóna temps de fer el procés del llevat).

Us dóno la recepta de la massa de la pizza en la thermomix.De totes maneres, qui tingui la thermomix ja la sabrà, doncs és la recepta del llibre bàsic.Es la següent:

Els ingredients per a (600 gr):

200 gr de aigua
50 gr d'oli d'oliva
20 gr de llevat fresc o bé
1 sobre de llevat sec
400 gr de farina de força
1 culleradeta de sal

La preparació:

Posar al vas de la thermomix l'oli i l'aigua, programa 1 min. vel. 4.
Afegeix el llevat i barrejar 5 seg. vel.4. A continuació incorporar la farina i la sal, programar 1 min. avas tancat, vel. espiga.

Retira la massa del vas amb les mans untades d'oli i estirar-la sobre la plata del forn untada amb oli o bé folrada amb paper de forn.Deixar-la ben fina. Posar els ingredients escollits (salsa de tomàquet, mozzarel.la, xampinyons.....)i introduir-la al forn, preescalfat a 225º.Coure 20 min. aproximadament.

Suggerencia: Es pot deixar reposar la massa fins que dobli el seu volum i després estirar-la a la plata del forn.

Les que fem mé habitualment a casa són:


Pizza carbonara


crema de llat a la base, taquets de bacó, formatge parmesà ratllat.Forn 180 º aprox 8-10 min.




Pizza de carn



salsa de tomàquet a la base ,cran picada que haurem sofregit abans en una paella juntament amb pebrot vert picat i ceba tendra o chalotes també picades.Rectificar de sal i afegir orenga abans d'escampar per la base. Una mica de formatge ratllat pel damunt i al forn 180º aprox. 10 min.





Pizza de pernil dolç




salsa de tomàquet a la base, pernil dolç ,orenga i formatge ratllat.(aquí no hi ha formatge per què a la meva filla no li agrada i és la única pizza que menja)Forn 180º aprox- 8 min.





Pizza de "ous al plat"



salsa de tomàquet a la base, xoriç a llenques orenga i ou.Una mica de formatge ratllat pel damunt i forn 180º aprox. 8 min. Cal vigilar l'ou que no quedi massa cru ni massa cuit.Jo trec la sabata uns cms del forn i sacsejo suaument la pizza, així veig si es mou o no la clara de l'ou,si es mou està crua, sinó esta cuita.



dissabte, 8 de novembre del 2008

PANELLETS

Com cada any vaig fer panellets.Es una tradició de casa, jo ja els havia vist a fer a la meva àvia i a la meva mare.Ara, desde que em vaig casar els faig jo i m'agrada continuar fent-los tal com els he vist a fer sempre:de pinyó, de ametlla, de coco i de codonyat.

Ja sé avui dia s'en fan de molt més originals: café, xocolata, grosella,festucs.....i una infinitat, però jo m'he quedat en la tradició.....

En vaig fer uns quants...




Quant als ingredients, la ametlla ha de ser crua i picada molt fina.Es pot comprar la que està picada com pols i el massapà serà molt fi, però jo penso que es nota més el gust de l'ametlla si está picada fina però no pols.Això ja va a gustos.
La patata ha de ser bullida amb la seva pell, el dia abans a la realització de la massa, i després pelada i passada pel passapuré.

La recepta base és:

1 kg d'ametlla crua picada (o en pols)
1 kg de sucre
300 gr de puré de patata (bullida del dia abans, amb pela)
la ratlladura d'una llimona
1 ou

En un bol gran barregem tots els igredients fins que s'integrin i formin una pasta.Deixar reposar 24 hores tapada amb un drap de cuina net.

Lèndemà farem tantas parts com tipus de panellets volem fer.

Pels de pinyó nescessitarem :

Massa base
pinyons
maizena
clara d'ou
rovell d'ou

Anirem agafant porcions de la massa base i farem boletes que passarem primer per maizena i després per clara d'ou lleugerament batuda.Les passem pels pinyons que quedaran adherits amb la mena de cola que s'haurà format amb la maizena i la clara d'ou.
Anirem posant les boletes en una plata de forn coberta amb amb paper sulfuritzat i les pintarem amb rovell d'ou al que li haurem afegit unes gotes de aigua per aclarir-lo una mica.
Coure a foc fort ,uns 250º,durant 5 min. just per que quedin doradetes.No s'han de coure molta estona, sinó quedaríen dures a l'endemà.





Pels panellets d'ametlla necessitarem:

massa base

ametlla picada més grosserament

maizena

clara d'ou lleugerament batuda

rovell d'ou.

Anirem agafant porcions de la massa base i farem uns petits cilindres, que passarem primer per maizena i després per clara d'ou lleugerament batuda.Les passarem per la ametlla picada grossa i al posarlos a la plata del forn(coberta amb paper sulfuritzat) els hi donarem forma de mitja lluna.Els pintarem amb el rovell lleugerament aclarit amb unes gotes d'aigua.Els courem al forn fort (uns 250º) durant 5 min, per que quedin doradets.





Pels de coco necessitarem:

Massa base

la mateixa quantitat de coco ratllat

rovell d'ou

maizena

Primer barrejarem la massa base amb el coco ratllat fins integrar els dos ingredients.Després agafarem porcions d'aquesta massa els hi donarem forma de piràmide arrodonia,(no se si m'explico, millor mirar la foto) passarem la base per maizena per que no s'enganxin a la plata que també haurem cobert amb paper sulfuritzat, i pintarem la punta amb rovell d'ou.Coure a 250º, uns 5 min.



Pels de codony necessitarem:

massa base

bastonets de codonyat

maizena

sucre

Agafarem porcions una mica grans de la massa base, quantitat sufucient per envoltar el cilindre de codonyat.Retallar la pasta sobrera de les vores per que es vegi el codonyat.Aplanar la base, de manera que quedi amb la forma de una boca de túnel(veure foto).Passar la base per maizena i el voltant per sucre.Coure 5 min. a 250º.Deixar refredar del tot (24 h.) i tallar a rodanxes amb molta cura.