diumenge, 29 de març del 2009

MELMELADA DE MADUIXES

Ara que és temps de maduixes i que són tan bones, (al menys les que jo he comprat fins ara) volia posar la recepta de la melmelada, perque en el moment en que trobem una bona oferta puguem fer la conserva.Val la pena per tenir-ne tot l'any, i si esperem el moment en que van bé de preu, apart de boníssima es més econòmica que les de compra (les més bones són cares).





Jo ho faig així, i els nens en poden menjar tot l'any.Les fotos que us poso són de la melmelada de l'any passat(encara m'en queden 3 pots).






Ingredients:

1 kg de maduixes
650 gr de sucre gelificant



Si no en tenim posem sucre normal i el suc d'una llimona.


Preparació Tradicional:

Triturar les maduixes amb el minipimer fins la textura que ens agradi (hi ha qui li agrada ben fina i també qui li agrada que s'hi trobin alguns trossets).

Posem les maduixes triturades en una cassola juntament amb el sucre (i el suc de llimona si s'escau).Barrejar bé.

Posar a foc fort remenant continuament perquè es desfaci el sucre i quan comenci a bullir, abaixar a foc i coure 10 min, remenant de tant en tant i treient la escuma que es formarà pel damunt.

Passat aquest temps si la textura ens agrada (tenint en compte que espesseix una mica al refredar) ja la podem treure del foc. Si la trobem clareta es pot deixar uns 5 min més.

Per saber si la textura ens agrada, posem una cullerada en un plat i el posem al congelador uns minuts.Quan el treiem sabrem la textura que tindrà quan sigui freda.




Preparació Thermomix:

Posar les maduixes al vas de la Thermomix i triturar fins la textura que ens agradi.Afegir el sucre i programar 12 min Tº 100 , vel cullera, gir esquerre, sense el cubilet ( per evaporar més aigua i aconseguir una textura més densa) i amb el cistellet posar a l'inrevés per tapar el forat del bocal i evitar esquitxades.

Passat el temps fem la prova de la textura (amb el plat i el congelador).Si la trobem clareta programem 5 min més.

Esterilització dels pots:

Primer esterilitzarem els pots buits abans de omplirlos, per evitar que se'ns faci malbé dins dels pots.

Per fer-ho els bullirem en una olla coberts d'aigua durant 10 min, els treurem amb unes pinces i els posem boca avall sobre un drap de cuina net i recent planxat.

Quan siguin freds ja es poden omplir.

Una manera més ràpida seria rentar-los amb el rentaplats a una temperatura alta.Quan surten del rentaplats els posem sobre el drap de cuina net i planxat.

Per esterilitzar els pots plens també conec dues tèniques.

Una d'elles consisteix en omplir els pots amb la melmelada recent treta del foc, tapar els pots ben fort i posar-los sobre el marbre boca avall.Quan són freds han d'haver fet el buit i ja es poden guardar ,ara si, boca amunt.

L'altre tècnica és la que jo utilitzo.Consisteix en omplir els pots, tencar-los ben fort i posar-los en una olla alta, coberts d'aigua i fer-los bullir durant 20 min.

Quan es treuen (freds) ja poden guardar.

dimecres, 25 de març del 2009

GALETES DE XOCOLATA

Un altre dolç, si....és que a casa guanyem els golafres 3 a 2 i per tant cauen més dolços que salats....



De totes maneres aquestes galetes agraden a tothom, golafres i no golafres.
Son unes galetes de molt bona presencia si es volen dur per anar de convidats, són ideals per rebre convidats a casa, pel café per exemple... són exquisites a qualsevol hora.

La textura cruixent per fora i tobeta per dins sorprèn i el seu sabor recorda una mica la del brownie (de fet l'elaboració és similar).

No són difícils de fer i a més les galetes són agraïdes per que requereixen poc temps de forn.



Ingredients:

250 gr de xocolata negra
55 gr de mantega
100 gr de sucre
2 ous
210 gr de farin
1/2 culleradeta de llevat royal
1 pessic de sal
1 culleradeta de vainilla líquida
sucre glass



Preparació Tradicional:

Desfer la xocolata amb la mantega al microones.Posar 1 min i barrejar, i després de mig en mig minut i anar remenant, per que no es cremi la xocolata i per que es desfaci ben bé sense escalfar-se molt.

Apart posar els ous i el sucre al vas de la thermomix, amb la papallona i programar 6 min a vel. 3, muntar fins que doblin el seu volum.
Afegir la vainilla.
Passar pel sedàs la farina i barrejar-la en un bol amb la sal i el llevat.
Treure la papallona del vas i afegir la barreja anterior de la farina, barrejant a 3 i 1/2 fins que quedi una barreja homogènia.

Deixar la massa a la nevera durant 1 hora, per que endureixi.

Passat aquest temps formarem boles amb la massa i les arrebossarem amb sucre glass; les colocarem en una safata de forn i les courem al forn preescalfat a 170º durant 8-10 min.
Quan les traurem del forn veurem que han craquelat (queden amb esquerdes) i semblen molt tobes, però endureixen al refredar....bé, queden cruixents per fora i tobetes per dins....que bones!!! A més la presencia és molt seductora, realment conviden a menjar-ne ( més de les que convenen a la nostra figura).


Tradicional:

La diferencia es simplement muntar els ous amb el sucre i barrejar els ingredients amb qualsevol robot que tinguem, o a mà, com quan muntem clares.La resta del procediment és igual.



dimarts, 17 de març del 2009

FOCACCIA AMB ALL I ROMANÍ

Avui us poso una recepta que vull dedicar a la meva sogra, la Pilar,per varies coses... perque és una excelent persona, perque sempre m'ha estimat molt i per que fa pocs dies va ser el seu aniversari i no vaig poder fer-li cap pastís.
A ella que li agrada molt el pa , i s'el menja amb tot tipus de menjar, aquesta focaccia li encanta i sempre que li he fet quan ha vingut a casa, s'emporta la que sobra per que així en pot menjar l'endemá.Per a tu Pilar i ....moltes felicitats!!
No sé ben bé quina seria la traducció en català, de fet sempre ho he sentit amb aquest nom, i és bastant possible que sigui una d'aquelles paraules sense traducció però que en el món de la cuina ja tothom sap de que parlem quan diem "focaccia".

De tota manera us explico, és un entremig entre coca salada i un pa amb forma de coca. La massa recorda més a un pa, però és rectangular i molt, molt esponjós.


Es pot menjar sol si adjuntem a la massa altres ingredients com: tomàquets secs trossejats, olives trossejades (preferentment negres, però contra gustos res està escrit...) herbes aromàtiques al gust (alfabrega, orenga, timó ,romaní...), ceba trossejada menuda,fins i tot hi ha qui posa trossets minúsculs d'embutit( bacon, xorisso....).

També es por fer sense aquests ingredients a la massa, i emprar-ho com a un pa diferent per acompanyar una taula d'embotits.

Amb tot això que us he dit podeu endevinar que les possiblilitats amb una sola massa són moltes, i entraria dins la categoria de la pizza, que et soluciona un sopar amb allò que puguis tenir a la nevera o al armari, sense necessitat de tenir els ingredients exactes.

La única cosa que hem de tenir en compte és el temps, ja que requereix un temps pels llevats, per tant no es pot decidir una estona abans de sopar, l'hem de preverure amb unes hores d'antel.lació.
Es pot fer amb i sense thermomix, encara que l'amassat és més llarg sense la TH.

Malgrat el temps que requereix, i l'explicació llarga que veureu, no us espanteu, que és fàcil i agraïda.
La recepta que us passaré l'he copiat d'una web que segueixo amb regularitat , que m'agrada molt i que he nomenat altres vegades: recetariocanecositas.com.




Ingredients:

Massa mare:
100 d'aigua
165 de farina de força
5 gr de llevat fresc de forner
1 culleradeta de sucre

Massa pa:
260 gr d'aigua
20 gr de llevat fresc de forner
50 gr d'oli
450 gr de farina (pot ser que es requereixi més segons quedi la massa)
10 gr de sal (1 cullerada de postre ben plena).

Altres ingredients:
En aquest cas jo la vaig fer aromatitzada amb all, romaní i olives negres.
Vaig necessitar:
1/2 vas (com els de nocilla) d'oli on hi vaig afegir 3 alls (picats no massa petits), i unes fulles de romaní ( si és fresc millor, sinó sec també val).Tot això ho vaig deixar macerar com unes 3 hores.

Sinó ens dóna temps de macerar-ho, escalfem l'oli amb els ingredients per que agafin el gust i després deixem refredar l'oli.Aquest oli és el que utilitzarem pels 50 gr de la massa, i el que sobri el guardarem per posar al damunt posteriorment.

Olives negres que vaig posar pel damunt.


Preparació:

Si tenim TH posarem els ingredients de la massa mare dins el vas, programem 10 seg, vel 4-5; si no en tenim ho farem a mà, fins formar una bola.
Aquesta bola la fiquem dins un bol ple d'igua tèbia.Al principi s'enfonsarà i als 15 o 20 min flotarà, ja fermentada i llesta per utilitzar.

Ara farem la massa del pa:

A la TH i sense haver rentat el vas hi posarem l'aigua i l'oli (macerat i colat per que no ens caiguin alls i romaní dins la massa).Programar 1 min, 37º vel.2.

Afegir el llevat i 10 seg a vel 3.

Afegir la farina i la sal i 15 seg al 6.

Afegim la bola de massa fermentada, prog 3 min, vas tancat, vel espiga, mirant pel forat si ens falta més farina; ha de quedar lleugerament pegallosa però no en excés (que se t'enganxin una mica els dits quan la toquis però que no t'enduguis molta massa enganxada quan treguis els dits, és dificil d'explicar...)

Deixarem dins el vas per que dobli el seu volum en la 1ra fermentació(normalment surt pel forat i aixeca el cubilet)

Sense TH es tracta de barreja els ingredients a mà; farem una muntanya amb la farina amb la sal, i al mig farem un forat(tipus volcà), on hi posarem els ingredients líquids (el llevat disolt amb l'aigua) i finalment hi integrarem la massa mare, i més farina si cal per aconsegui la textura que abans explicava.
Amassarem com a 10 min. aprox.
La deixarem fermentar en un bol gran i tapada amb un drap de cuina net.

Treiem la massa del vas o del bol i la posem sobre el marbre ben enfarinat i l'amassen una mica, just per treure l'aire i prou.
Enfarinar la safata del forn amb força farina i posar la massa a sobre (jo vaig posar-hi paper de forn) i esperem 10 min per que la massa es relaxi i no tinguem dificultats en estirar-la.
Passat aquest temps l'anem estirant per dorar-li la forma i omplir la safata del forn, quedant amb una forma rectangular.

Ara tirarem l'oli macerat que ens havia sobrat pel damunt de la massa (jo vaig treure els alls però no el romaní) i ara anar enfonsant els dits per tota la massa per que quedin foradets i l'oli faci petites i múltiples bassetes.

Deixar reposar la massa 1 h. per que torni a fermentar, ara sense tapar.

Preescalfar el forn a 250º i coure la focaccia només 15 min, si no queda seca.

Treure del forn i si es vol es pot posar una mica més d'oli pel damunt (jo tinc un en spray que per això va molt bé) i unes escames de sal maldon que són el toc final.....



Espectacular creieu-me!!!!

dilluns, 9 de març del 2009

ARRÒS NEGRE

L'especialitat del meu marit, que és també molt bon cuiner.



Aquest arròs té fama entre els nostres amics i familiars.Fins i tot ha arribar a fer un arròs negre per 25 persones en una trobada que vàrem fer a una casa rural d'uns amics nostres.

Quan toca arròs negre a casa, és ell qui el cuina,i la meva part és fer l'allioli, a mà, amb el morter...i amb paciència....però val la pena.

Li surt boníssim i fins i tot els nens en mengen.



Ingredients:
(4 persones)

400 gr d'arròs
1.200 ml de fumet de peix (s i no en tenim de fet a casa, el de la marca Aneto ens agrada molt)
1/2 ceba picada
1 all picat
1/2 pot de sofregit (nosaltres utilitem de la marca Ferrer)
4 sipies grans tallades a quadrets
2 bosses de tinta congelades
1 fulla de llorer


Preparació:

En una paellera sofregir la ceba i l'all amb una mica d'oli.Quan sigui transparent però no daurada,
afegir la sipia, deixar que redueixi l' aigua que fa i en el moment que comença a esquitxar és el senyal que està cuita i podem cantinuar la recepta.

Afegir el sofregit i donar unes voltes per que s'integri.
Ara afegim la tinta que haurem diluit amb una mica de fumet i barrejarem bé fins que tot plegat tingui un color homogeni.

En aquest moment afegirem l'arròs, barrejarem i afegirem el fumet que ja tindrem calent en una altra olla.Finalment hi afegirem la fulla de llorer i ho deixarem coure 15 min + cinc de repòs (tapat).

Servirem amb l'allioli apart perquè cada comensal s'ho barreji al plat segons el seu gust.





Preparació amb fussioncook:

El procés és mateix, amb la olla oberta, escepte que només afegim 550 ml de fumet de peix i que tancarem la olla despres de afegir-lo juntament amb la fulla de llorer i programarem "menú arroz".Quan acabi el temps despresuritzarem manualment i ja el podem servir.


dimarts, 3 de març del 2009

PA DE PESSIC DE XOCOLATA

Aquest pa de pessic el fem a casa sovint. M'agrada que els meus fills esmorzin i berenin menjar casolà, és per això que sovint els faig pa de pessic, madalenes, pastis de formatge, de poma, galetes....estic més tranquil.la perque els ingredients son més sans que els de la bolleria industrial i jo sé el que hi poso.



Com ja sabeu, als meus fills els agrada ajudarme a la cuina i avui ha estat la Cristina qui ha fet el pa de pessic de xocolata, amb l'ajut de les nostres maquinetes de cuina.


La barreja d'ingredients està feta amb la Thermomix, i la cocció amb la Fussioncook.De totes maneres, us posaré també la elaboració tradicional.
Normalment amb la recepta original i amb un motllo de 20 cm em surt massa gran,com podeu veure a la foto, i com que ens agrada variar, per que no ens duri molt a casa, fem la meitat dels ingredients.




Ingredients (recepta original):

4 ous
180 gr de farina
50 gr de maizena
40 gr de cacao pols
190 gr de farina
1 sobre de llevat
200 ml de nata
120 ml d'oli de girasol

Preparació Tradicional:

Batre els ous amb el sucre, fins que doblin el volum, afegir l'oli, la nata i barrejar.Afegir la farina, la maizena i el cacau i el llevat previament tamizats.Barregem amb cura, amb una espàtula de silicona.
Untar el motllo que vulguem utilizar amb mantega i l'espolsinem amb farina. Hi aboquem la mescla anterior i ho coem al forn preescalfat a 160º durant 40 o 50 min. Sabrem que està cuit quan el punxem amb un escuradents i no surti moll de barreja de cacau.
Treure el motllo del forn i deixar refredar una mica, desmotllar quan sigui tebi i deixar que s'acabi de refredar sobre una reixeta.



Preparació Thermomix:


Posem els ous amb el sucre al vas, amb la papallona i els muntem durant 5 min, Tª 37 i vel 3 i 1/2.Quan acabi el temps li programem 5 min més sense Tª i mateixa velocitat.

Afegim ara l'oli de girasol i la nata i ho barregem 10 seg. vel 3 1/2. Treiem la papallona i afegim ara la farina, el cacau ,la maizena i el llevat previament tamizats i ho barregem a vel 4 durant 10 seg.
Si calgués s'acaba de barrejar amb l'espàtula de silicona.

Si ho volem coure al forn, igual que amb la explicació anterior.

Si ho volem coure amb la Fussioncook, posarem un paper de forn al fons de la cubeta i untarem les vores amb mantega; hi abocarem la preparació anterior i posarem la cubeta dins la olla.

Tancarem la olla i programarem menú forn, 40 min (més 10 de repòs si fos necessari) amb la vàlvula de sortida de presió oberta.

Desmotllar quan sigui tebi i deixar refredar damunt d'una reixeta.


Mireu que esponjós que queda