dijous, 29 d’abril del 2010

POLLASTRE PROVENÇAL

Aquest és un plat que va cuinar la meva amiga Olga, per menjar a casa meva el dia que vam celebrar un dinar d'amics.

El va portar fet de casa i per això no tinc les fotos del pas a pas, però si tinc unes fotos que vam fer al moment de servir i que són la mar de suggerents.



Com a plat de celebració té totes les ventatges possibles, ja que és un plat vistós, que es pot fer amb antel.lació i que resulta barat per la materia prima. No penseu que les petxugues queden seques quan les veigueu tant gruixudes, sinó al contrari, queden molt sucoses per dins; i el gustet de les herbes i la vistositat de les verdures el fa un plat "rodó" ( que en temps de crisi resulta d'agraïr no haber de gastar un ronyó cada vegada que tens convidats).




Ingredients:

3 carbassons
4 tomàquets
4 pits de pollastre
sal pebre oli d'oliva i pebre vermell dolç
formatge ratllat
3 alls
vi blanc
romaní fresc
orenga sec
mantega


Preparació:


Les petxugues de pollastre han de ser senceres i primer les courem a la paella i les acabarem de coure al forn.


Primer encendrem el forn a 180º

Passar els carbassons per aigua, no pelar-los , ja que les fruites i les verdures quan les pelem perden les vitamines.

Tallar els carbassons a a rodanxes fines.

Passar per aigua els tomàquets , treurel's la cueta verda i tallar-los també a rodanxes primes.

Treure la pell al pit de pollastre.

Escalfar la paella amb oli d'oliva ben calent i coure els pits de pollastre salpebrats, una mica de cada banda.

Aixafar uns alls amb el palmell de la mà i tirar-los a la paella (sense pelar)


Quan els pits de pollastre entiguin fets per cada costat ( a l'interior encara estaran crus) treurel's de la paella i passar-los a una plata de forn.


A sobre de cada pit de pollastre, posarem una rodanxa de carbassó i una de tomàquet i així successivament fins que quedin coberts.


Afegir a la plata del forn els alls que tenim a la paella.


Al mateix oli que tenim a la paella afegir un raig de vi blanc i repartir per sobre dels pits de pollatre. Salpebrar, posar-hi formatge ratllat, pebre vermell dolç, unes branques de romaní fresc i posar al forn a 180º (ja el tenim calent) 15 o 20 min a mitja alçada, amb ventilador. Si no en tenim, que escalfi a dalt i abaix.









Guarnició del pollastre


Posar mantega en unes terrines de fang.
Al fons de les terrines posar una rodanxa de carbassó i una de tomàquet successivament fent una roseta.Com més rodanxes posarem més sucós quedarà.
Posar sal i pebre per sobre, un rajolí d'oli d'oliva, orenga, formatge ratllat, uns daus de mantega i posar al forn a sota de la plata del pollastre uns 10 min. Quan haurem de treure el pollastre del forn, les terrines amb les verduretes ja estaràn fetes.
La verdura de les tarrines han de quedar cruixents, no pas com a sanfaina.








Muntatge del plat

Al moment de presentar el plat, posar un pit de pollastre amb les corresponents verduretes per sobre i al costat una mica de verdures de la terrina de fang.








Suggeriments

Les verdures sobrants es poden tallar en juliana i es poden fer en amanida a fegint una mica de suc de llimona, oli i vinagre. Si es vol també es pot afegir salsa de soja.

Les terrines de fang també es poden fer afegint albergínia entremig i xampinyons laminats pel damunt.