dimarts, 17 de març del 2009

FOCACCIA AMB ALL I ROMANÍ

Avui us poso una recepta que vull dedicar a la meva sogra, la Pilar,per varies coses... perque és una excelent persona, perque sempre m'ha estimat molt i per que fa pocs dies va ser el seu aniversari i no vaig poder fer-li cap pastís.
A ella que li agrada molt el pa , i s'el menja amb tot tipus de menjar, aquesta focaccia li encanta i sempre que li he fet quan ha vingut a casa, s'emporta la que sobra per que així en pot menjar l'endemá.Per a tu Pilar i ....moltes felicitats!!
No sé ben bé quina seria la traducció en català, de fet sempre ho he sentit amb aquest nom, i és bastant possible que sigui una d'aquelles paraules sense traducció però que en el món de la cuina ja tothom sap de que parlem quan diem "focaccia".

De tota manera us explico, és un entremig entre coca salada i un pa amb forma de coca. La massa recorda més a un pa, però és rectangular i molt, molt esponjós.


Es pot menjar sol si adjuntem a la massa altres ingredients com: tomàquets secs trossejats, olives trossejades (preferentment negres, però contra gustos res està escrit...) herbes aromàtiques al gust (alfabrega, orenga, timó ,romaní...), ceba trossejada menuda,fins i tot hi ha qui posa trossets minúsculs d'embutit( bacon, xorisso....).

També es por fer sense aquests ingredients a la massa, i emprar-ho com a un pa diferent per acompanyar una taula d'embotits.

Amb tot això que us he dit podeu endevinar que les possiblilitats amb una sola massa són moltes, i entraria dins la categoria de la pizza, que et soluciona un sopar amb allò que puguis tenir a la nevera o al armari, sense necessitat de tenir els ingredients exactes.

La única cosa que hem de tenir en compte és el temps, ja que requereix un temps pels llevats, per tant no es pot decidir una estona abans de sopar, l'hem de preverure amb unes hores d'antel.lació.
Es pot fer amb i sense thermomix, encara que l'amassat és més llarg sense la TH.

Malgrat el temps que requereix, i l'explicació llarga que veureu, no us espanteu, que és fàcil i agraïda.
La recepta que us passaré l'he copiat d'una web que segueixo amb regularitat , que m'agrada molt i que he nomenat altres vegades: recetariocanecositas.com.




Ingredients:

Massa mare:
100 d'aigua
165 de farina de força
5 gr de llevat fresc de forner
1 culleradeta de sucre

Massa pa:
260 gr d'aigua
20 gr de llevat fresc de forner
50 gr d'oli
450 gr de farina (pot ser que es requereixi més segons quedi la massa)
10 gr de sal (1 cullerada de postre ben plena).

Altres ingredients:
En aquest cas jo la vaig fer aromatitzada amb all, romaní i olives negres.
Vaig necessitar:
1/2 vas (com els de nocilla) d'oli on hi vaig afegir 3 alls (picats no massa petits), i unes fulles de romaní ( si és fresc millor, sinó sec també val).Tot això ho vaig deixar macerar com unes 3 hores.

Sinó ens dóna temps de macerar-ho, escalfem l'oli amb els ingredients per que agafin el gust i després deixem refredar l'oli.Aquest oli és el que utilitzarem pels 50 gr de la massa, i el que sobri el guardarem per posar al damunt posteriorment.

Olives negres que vaig posar pel damunt.


Preparació:

Si tenim TH posarem els ingredients de la massa mare dins el vas, programem 10 seg, vel 4-5; si no en tenim ho farem a mà, fins formar una bola.
Aquesta bola la fiquem dins un bol ple d'igua tèbia.Al principi s'enfonsarà i als 15 o 20 min flotarà, ja fermentada i llesta per utilitzar.

Ara farem la massa del pa:

A la TH i sense haver rentat el vas hi posarem l'aigua i l'oli (macerat i colat per que no ens caiguin alls i romaní dins la massa).Programar 1 min, 37º vel.2.

Afegir el llevat i 10 seg a vel 3.

Afegir la farina i la sal i 15 seg al 6.

Afegim la bola de massa fermentada, prog 3 min, vas tancat, vel espiga, mirant pel forat si ens falta més farina; ha de quedar lleugerament pegallosa però no en excés (que se t'enganxin una mica els dits quan la toquis però que no t'enduguis molta massa enganxada quan treguis els dits, és dificil d'explicar...)

Deixarem dins el vas per que dobli el seu volum en la 1ra fermentació(normalment surt pel forat i aixeca el cubilet)

Sense TH es tracta de barreja els ingredients a mà; farem una muntanya amb la farina amb la sal, i al mig farem un forat(tipus volcà), on hi posarem els ingredients líquids (el llevat disolt amb l'aigua) i finalment hi integrarem la massa mare, i més farina si cal per aconsegui la textura que abans explicava.
Amassarem com a 10 min. aprox.
La deixarem fermentar en un bol gran i tapada amb un drap de cuina net.

Treiem la massa del vas o del bol i la posem sobre el marbre ben enfarinat i l'amassen una mica, just per treure l'aire i prou.
Enfarinar la safata del forn amb força farina i posar la massa a sobre (jo vaig posar-hi paper de forn) i esperem 10 min per que la massa es relaxi i no tinguem dificultats en estirar-la.
Passat aquest temps l'anem estirant per dorar-li la forma i omplir la safata del forn, quedant amb una forma rectangular.

Ara tirarem l'oli macerat que ens havia sobrat pel damunt de la massa (jo vaig treure els alls però no el romaní) i ara anar enfonsant els dits per tota la massa per que quedin foradets i l'oli faci petites i múltiples bassetes.

Deixar reposar la massa 1 h. per que torni a fermentar, ara sense tapar.

Preescalfar el forn a 250º i coure la focaccia només 15 min, si no queda seca.

Treure del forn i si es vol es pot posar una mica més d'oli pel damunt (jo tinc un en spray que per això va molt bé) i unes escames de sal maldon que són el toc final.....



Espectacular creieu-me!!!!