dilluns, 14 de desembre del 2009

CANELONS DE SANT ESTEVE

Avui us presento una recepta típica d'aquestes properes festes de Nadal: els canelons.



Es la primera recepta de Nadal que faig,i els hem fet juntament amb la meva iaia Florentina, que encara tinc la sort de conservar.Els varem fer fa uns dies, a casa seva i amb la seva recepta de tota la vida, amb la finalitat de endur-mels a casa i congelar-los.

Són els que jo recordo haver menjat any rera any per Sant Esteve, són molt bons i no vull que es perdi la tradició ni la recepta.Així doncs ,com que a la iaia li costa cada vegada més cuinar, ingredients a la bossa i cap a casa de la iaia per cuinar juntes.



Ingredients:



( per a 40 canelons ben plenets)


40 plaques de canelons
400 gr de costella de porc
450 gr de carn magra
300 de cansalada
250 gr de carn picada (barreja porc i vedella)
250 gr de petxuga de pollastre
1 llauna de paté
1 ceba
1 tomata
oli, sal i pebre negre i canyella



Preparació:


Dorarem la carn en un cassola, amb oli .La salarem i pebrarem i hi tirarem un petit pols de canyella.


Afegirem la ceba , la tomata i el llorer i ho deixarem rostir a foc lent com una hora.


Separarem la carn de les verdures i el suc i ho deixarem refredar una mica.


Treurem l'os de la costella i passarem tota la carn per la picadora. Com que la iaia té la màquina típica de picar carn ho hem fet així, però qui no la tingui, amb la 1,2,3 moulinex o similar també serveix.



Ara escorrerem les verdures del oli





Aquest oli l'utilitzarem per sofregir-hi la carn picada, i quan la tinguem cuita, hi afegirem el paté i la resta de la carn que ja tenim cuita i picada.De vegades, si en tenim , es convenient barrejar-hi un cervell de xai bullit i triturat amb tota la carn.




Amb les verdures cuites que no hem llençat, i 1 vas d'aigua, fent-hi fer un bull, i triturant amb el turmix, farem un caldet que utilitzarem al final.

Ara bullirem les plaques segons instrucions del fabricant.
Normalment amb una olla gran, amb abundant aigua, amb sal i un raig d'oli.



Tirarem les plaques de una en una per que no s'enganxin.



Les remenarem de tant en tant amb molta cura de no trencar-les.



Un cop cuites les estirarem sobre uns draps secs i nets.


Omplirem els canelons amb la carn, i els anirem posant en les plates del forn untades amb mantega.




Hi tirarem pel damunt el caldet que havíem fet amb les verdures del rostit i que havíem reservat.



Ara ja hi podem posar la betxamel al damunt i formatge ratllat


Gratinar i servir.



Una mossegadeta per tastar-los?????



Veieu que la textura de la carn no és molt triturada.Es com ens agrada a casa, però això també va a gustos.
Bon profit!!!!